masku-vaakuna mynamaki-vaakuna naantali-vaakuna vehmaa-vaakuna taivassalo-vaakuna mtkvs-99 VELHO-164

Ammattikalastajat poistavat Mynälahdesta ravinteita särkikaloja pyytämällä

Mynälahti on tärkeä kalojen kutu- ja poikastuotantoalue. Siellä syntynyttä ja kasvanutta kalaa pyydetään Mynälahdesta ja sen ympäristöstä muun muassa Kustavin, Taivassalon ja Naantalin vesiltä. Mynälahdesta ja sen kalataloudelliselta vaikutusalueelta pyydetään nyt noin 500 tonnia suomukaloja. Pilottihankkeen tavoitteena on ostaa tämän päälle runsas 200 tonnia särkikaloja jatkokäsittelyyn. Tällöin Mynälahden vaikutusalueelta poistuisi suomukalasaaliin mukana jopa kaksi kolmasosaa siitä fosforimäärästä mitä vuosittain jokien kautta valuu Mynälahteen.

Saaristomereltä pyydetty särkikalasaalis lajitellaan Taivassalossa Länsi-Rannikon Kala Oy:ssä ja Uudessakaupungissa Kalarannan Vihannes Oy:ssä eri myyntitarkoituksiin. Isot särjet ja lahnat viedään Itä-Eurooppaan ja pienempi kala pakastetaan turkiseläinten rehuksi. Naantalin Ruokamestarit Oy tekee lahna- ja särkimassasta kalapihvejä. Suomenlahden saalis säilötään rannassa muurahaishapolla ja kuljetetaan Uuteenkaupunkiin Sybimar Oy:hyn biodieselin valmistusta varten. Jäljelle jäävä kiintoaines viedään jatkokäsittelyyn BIOvakka Suomi Oy:n Vehmaan biokaasulaitokseen.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos arvioi hyödyntämisen kustannuksia ja kaupallisen toiminnan kehittämismahdollisuuksia. Tutkimuslaitos arvioi myös kalabiomassoja kalastusalueilla, jotta pyynti voidaan toteuttaa kestävällä tavalla. Hankkeen toimeksiantaja on maa- ja metsätalousministeriö ja sen rahoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Lisätietoa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Tutkija Jari Setälä
040 530 8103
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

EU-mkmr-250