masku-vaakuna mynamaki-vaakuna naantali-vaakuna vehmaa-vaakuna taivassalo-vaakuna mtkvs-99 VELHO-164

Saaren kartano

paarakennusPirreNaukkarinenVanhimmat Saaren kartanosta kertovat dokumentit ovat peräisin 1200-luvulta, eli lähes 1000 vuotta vanhoja. Saaren kartanon historia ulottuu kauemmaskin historiaan, mutta siitä ei ole säilynyt nykyaikaan todisteita. Saaren kartano on aiemmin nimensä mukaisesti sijainnut saarella. Maan nousun myötä saari on kuitenkin yhdistynyt mantereeseen, nimi on kuitenkin jäänyt muistoksi entisajoista.

 

Saaren kartanon nykyinen päärakennus

Saaren kartanon nykyinen päärakennus on valmistunut 1779. Sen on suunnitellut arkkitehti Christian Friedrich Schröder, joka toimi tuolloin Turun kaupungin arkkitehtinä. Rakennus on rakennettu kartanon vanhan, 1500-luvulta peräisin olevan kellarin päälle. Kellari onkin vanhin osa, joka Saaren kartanosta on jäljellä.

 

talvi9 netHeliKonttinen

Tarinoita Saaren kartanosta

Yksi everstin virkatalon hallitsijoista 1700-luvulla oli Augustin Ehrensvärd. Ehrensvärd oli innokas puutarhaharrastaja ja halukas kokeilemaan uusia lajikkeita. 1760-luvun alussa hän ilmeisesti jopa kokeili riisin viljelyä Saaren kartanossa. Riisin viljelyyn vinkkejä Ehrensvärd kyseli kuuluisalta ystävältään Carl von Linnéltä. Linné oli kuuluisa ruotsalainen luonnon tutkija, joka loi lajien tieteellisen luokittelun. Kokeilun tuloksista ei ole säilynyt tietoa, mutta mitä ilmeisimmin Ehrensvärd on joutunut luopumaan riisin viljelystään.

Saaren kartano

 
Tehtäviä

 

  • Kirjoita lyhyt kuvaus esimerkiksi 1700-luvun ihmisen päivästä Saaren kartanossa. Millaisia tehtäviä hänen päiväänsä kuului ja millaisilla työvälineillä tehtävät suoritettiin?
  • Valitse jokin Saaren kartanon vaiheista. Etsi tietoa siitä, mitä muita tapahtumia Suomessa tai maailmalla on samoihin aikoihin ollut.

 


 

 

Lähteet

Kuva: Päärakennus, Pirre Laukkarinen; Talvinen Saaren kartano, Heli Konttinen

Nurminen, H. 2008. Saaren kartano Mynämäellä.