masku-vaakuna mynamaki-vaakuna naantali-vaakuna vehmaa-vaakuna taivassalo-vaakuna mtkvs-99 VELHO-164

Lähiruokaa ja reseptejä

 

E.Lhiruoka

Mynälahden lähialueilla perinteistä maataloutta on paljon ja vesillä kalastus on suosittua ajanvietettä. Myös metsät tarjoavat kulkijalleen herkkuja.

Kesäisin voi herkutella paikallisilla mansikoilla, herneillä ja nauttia tuoreista vihanneksista.

Syksymmällä kypsyvät mustikat ja villivadelmat, joita voi vapaasti käydä poimimassa metsästä. Mustikoista syntyy mm. herkullinen piirakka tai ne voi pakastaa talven varalle. Ja mustikathan ovat oikeaa superfoodia. Syksyn metsissä myös sienisato odottaa poimijaansa. Mikä olisikaan parempaa kuin ruisleipä ja voissa paistetut sienet.

E.Lhiruoka 2Mustikkapiirakka

– 10 annosta

Raaka-aineet:

4 (luomu) kananmunaa

3 dl sokeria

7 dl (luomu) vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

200 g sulatettua (luomu) voita tai margariinia

2 dl (luomu) maitoa

4-5 dl suomalaisia mustikoita (tai muita suomalaisia marjoja)

 

Ohje:

1)      Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään.

2)      Vuoraa n. 25X35 cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla.

3)      Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

4)      Lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta, sulaa rasvaa sekä maitoa. Sekoita tasaiseksi.

5)      Sekoita taikinan joukkoon noin puolet mustikoista ja levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.

6)      Ripottele loput mustikat piirakan pinnalle.

7)   Paista piirakka 200 °C uunin alatasossa noin 30-35 minuuttia.

Perunamuusista saa laktoosittoman käyttämällä laktoosittomia maitotuotteita.

 

Mukaillen: Yhteishyvä. Reseptit: Helppo mustikkapiirakka. http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/helppo-mustikkapiirakka/01688 


Kalapullat ja perunamuusiE.Lhiruoka 3

– 4 annosta

Kalapullat:

Raaka-aineet:

400 g haukea fileenä (tai muuta suomalaista kalaa)

2 rkl (luomu) perunajauhoja

2 dl (luomu) kermaviiliä

1 (luomu)kananmuna

runsaasti hienonnettua tilliä tai ruohosipulia

ripaus suolaa

ripaus punapippuria (tai muuta pippuria)

Ohje:

1)      Jauha kalafileet tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.

2)      Lisää muut aineet kalamassaan ja sekoita hyvin.

3)      Muotoillaan uunipellille leivinpaperin päälle massasta kalapihvejä tai kalapyöryköitä.

4)      Paistetaan 200 °C uunissa, kunnes kalapullat ovat kypsiä. Kypsytysaika riippuu pullien koosta.

Pyörykät ovat gluteenittomia. Pyöryköistä saa laktoosittomia käyttämällä laktoosittomia maitotuotteita.

Resepti: Leila Haukijärvi

 

Perunamuusi:

Raaka-aineet:

N. 700 g jauhoisia perunoita (4-5 isoa tai 7 keskikokoista perunaa)

Vettä

N. 1 tl suolaa

25 g (luomu) voita tai margariinia

2,5 dl (luomu) maitoa

Ohje:

1)      Kuori perunat ja leikkaa ne isohkoiksi lohkoiksi.

2)       Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.

3)      Kaada perunoiden keitinvesi pois. Varo kuumaa vettä!

4)      Survo perunat sähkövatkaimella tai perunan survimella.

5)      Lisää voi tai margariini sekä maito ja sekoita tasaiseksi.

Perunamuusista saa laktoosittomia käyttämällä laktoosittomia maitotuotteita.

 

Mukaillen: Valio reseptit. Perunamuusi. http://www.valio.fi/reseptit/perunamuusi/ 

 


Tehtäviä

 

  • Mietitään esim. päivän kouluruokailun raaka-aineet ja mitkä niistä voitaisiin tuottaa lähiruokana ja mitä hyötyä tästä olisi?